Пет години отбелязва музикалният проект Indioteque

Изображение

Пет години от основаването си отбелязва музикалният проект Indioteque. Българското трио диджеи, радиоводещи и организатори на музикални събития, което накара и най-претенциозните фенове на инди музиката да тръгнат по концерти, организира парти в клуб Mixtape 5 на 21 декември.

По време на партито, включващо традиционните за Indioteque диджей сетове, акустично ще се изявят талантливи български музиканти. Първото обявено име е Алан Абдала, вокалист на Macrophone. Партито започва в 21:00 часа, входът е свободен.

Платформата Indioteque e основана през 2008 г. и оттогава се разраства непрекъснато. Благодарение на нея у нас бяха организирани концерти на имена като No Age, Handsome Furs, Dirty Beaches. През октомври тази година по покана на Indioteque в Mixtape 5 за първи път гостува и американската нойз рок банда A Place To Bury Strangers.

Зад проекта стоят Ася Джамбазова – kirkerona, Светослав Тодоров – The Fein и Явор Йорданов – Specta. Ето какво споделиха те пред InfoWeek:

Инди феновете в България отдавна изпитват огромна жажда за повече концертни събития у нас. Поради самия факт обаче, че инди музиката не е популярна, винаги се намираха аргументи против възможността да се организират концерти на инди банди – няма да дойдат хора, от концерта няма да има възвръщаемост и т.н. Защо вие, „лудите” глави (в чист подиговски смисъл), се захванахте с тази, според някои, загубена кауза?

Ася Джамбазова – kirkerona: Хаха, така попитано явно наистина сме луди глави. Като се има и предвид и какъв малък процент от вложените средства има някаква възвръщаемост. Според мен по-големият проблем е, че публиката тук е напълно непредсказуема, може съвсем неочаквано да имаш разпродаден концерт и също да дойдат 10 човека. Лошото е, че така не можем да натрупаме сами някакъв капитал за някое по-голямо събитие. Причините са много, хората не са любопитни, искат много известни имена, имат много претенции.

Светослав Тодоров – The Fein: Винаги ме е мотивирало усещането, че всъщност не сме луди глави и има достатъчно публика – просто е много трудно да я активизираш и това си е малко наш си изолиран местен случай. Имало е моменти на усещане за загубена кауза, но по някакъв магически начин се случва нещо, което ни зарежда за известно време напред. Така че поздрави на хората, които са ни мотивирали през тези пет години, защото ще започнем 2014 г. по-обнадеждени отвсякога.

Явор Йорданов – Specta: Ами точно защото и ние изпитвахме жажда за подобни събития, решихме сами да вземем нещата в свои ръце и започнахме да организираме концерти. В България според мен има достатъчно хора, които биха се интересували от концерти на по-непопулярни групи, но просто те не се познават и не се събират заедно, и затова е трудно да достигнеш до всички тях, когато организираш определено събитие. С постоянност и естествено с добри имена, които каним, се надяваме те да свикнат с това, че когато организираме някакъв концерт, дори и да не са чували самата група, те ще си изкарат добре. Естествено и ако проявят малко любопитство и са отворени за нови неща.

Кое е най-значимото събитие, организирано от вас в последните пет години?

Ася Джамбазова: A Place To Bury Strangers, безспорно, може би Dirty Beaches беше най-успешно откъм посещаемост.

Явор Йорданов: Като най-известно име, това определено e концертът на A Place To Bury Strangers.

Светослав Тодоров: Още един глас за „най-шумната група на Ню Йорк“. След края на изпълнението им имах чувството, че се е случило някакво разместване на пластовете на земята, че въздухът наоколо е по-различен. И то не само заради непрогледния дим.

Кое е най-паметното преживяване при организиране на концерт и общуването с музикантите? Коя банда убедихте най-трудно да свири у нас?

Ася Джамбазова: За мен е, когато Handsome Furs пиха водка на терасата в къщи, защото нямаше къде да се преоблекат за концерта и трябваше да чакаме веган храната за No Age, за доставката на която трябваше адрес в центъра за доставка. Надявам се най-паметното да предстои.

Светослав Тодоров: Малките моменти често са по-ценни от самия концерт – разходките с Handsome Furs из София, ракията с Dirty Beaches, дългите разговори с музикантите от Bernays Propaganda. Имали сме и късмета да работим с групи, които често са изключителни като личности, начин на мислене и отношение към музиката. Колкото до трудностите – по отношение на убеждаване никога не е имало такива, за тях България е напълно непозната територия и това я прави всъщност доста привлекателна.

Явор Йорданов: Досега не сме срещали някакви проблеми с групите, които сме канили. Самият факт, че решават да дойдат на Балканите означава, че са отворени към нови места и нови фенове.

Какво можем да очакваме от Indioteque през 2014 г. – някакви планове, тайни за нови събития, които сте готови да споделите?

Ася Джамбазова: Ако кажем, няма да е тайна 🙂

Явор Йорданов: Единственото, което можем да кажем, е, че с всяка година се опитваме да вдигнем нивото и да каним все по-популярни имена. Вярваме, че това ще се случи и през 2014 година.

Реклами

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: