Енио Мориконе накара 9000 да притихнат

Изображение

Снимка: Надежда Джоргова (www.infoweek.bg)

Времето се изкривява през индивидуалната представа. Нали се сещате, едночасов концерт понякога може да се проточи в индивидуалното времепространство цяла вечност и обратно – концерт с времетраене около час и половина може да премине като миг. При това когато сте се настроили за проточено представяне на теми от миналото, от детството, които така и не знаете кога точно и как така знаете наизуст (за мен това е “Chi Mai”).
За първия си концерт в България Енио Мориконе избра хора и оркестъра на Класик ФМ, драматичното сопрано Сузана Ригачи и орфея Теодосий Спасов, комуто бе предоставено солото на темата от саундтрака “Nostromo” – “The Silver of the Mine”.
По време на концерта, обединил класически теми като „The Untouchables”, „Once Upon a Time in America”, „The Good, the Bad and the Ugly” и по-нови – от “The Legend of 1900”, примирено се редуваха несъвместимостите музика и тишина, тишина и оглушителни аплодисменти.
Музикалната програма не изтече под мотото, което Мориконе пази за композициите си: „ако темата започне в минор, трябва да завърши в минор”. Музиката първоначално бе нежна и минорна, след това танцувална (“Love Circle”) и накрая тържествена – с повтореното по време на един от бисовете хорово изпълнение “On Earth As It Is In Heaven”. Удивителна бе тишината, пазена от прислушаните слушатели/зрители, които по данни на организаторите от Ивент Зона са били около 9000. Оглушителни бяха аплодисментите накрая, когато след поредния бис Теодосий Спасов под ръка съпроводи маестрото зад сцената.

Вместо outro
Концертният живот в България проходи, макар и с бавни стъпки, в последните няколко години. Като че ли все още избираме легендарното пред новото развитие на музиката във всичките й форми. С концерта си 85-годишният Енио Мориконе обаче не внуши огромна пропаст между минало и настояще, а обратно – съгради мост между тях. Всъщност за вечната музика времето не е от значение, нали така?

Реклами

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: