MGMT: Полет в отчуждена зона, но не се бойте: маскарадът продължава

MGMT, MGMT, Columbia

MGMT, MGMT, Columbia

Твърде изненадани? Congratulations (2010) не беше просто загат(ка)ване за това, което предстои. Никой не биваше да очаква, че MGMT ще се върне към така силно жадуваните от някои „слънчеви припеви”. Обратно, може би неслучайно едноименният албум на нежните илюзионисти е протяжен полет в отчуждената зона, чиито стени от бодлива тел Congratulations започна да вдига пред многомилионния, „припкащ“ под барабаните на “Kids”, обожаващ човешки поток. Но докато вторият – лесен – албум, по-циничен и бягащ от космическата наивност на Oracular Spectacular, успешно приземи постапокалиптичния оптимизъм на Андрю ВанУайнгардън и Бен Голдуосър, MGMT отива по-далеч и стъпва там, където малко слушатели ще се чувстват комфортно (“An Orphan of Fortune”, “I Love You Too, Death”).

В MGMT създателите на големи заблуди продължават саркастично да си играят с критици и лаици. Иронично жизнерадостното “You’re Life is a Lie”, което почти тържествено и лаконично жигосва живота (ни) като лъжа, е единственото, с което можем да си припяваме, ако все още ни се иска.

Истината обаче не е и тук, маскарадът продължава: в сладката чистота на детското (“Alien days”), психеделичните отвличания с “Cool Song No. 2” и дори прогресив химерата, грабваща с “Mystery Disease”. Подобно на Congratulations, във вече напълно обособената отчуждена зона има, макар и по-малко, места, където човек може да получи философско просветление по всевечните въпроси (“A Good Sadness”), но натежава липсата на структура, която да ги обедини.

Да, MGMT се изплъзва с/в безвремието (след 20:00 във виртуалния експириънс, наречен The Optimizer) и е интроспекция, която може да откаже мнозина да достигнат до аутрото (къде, по дяволите, е Дейв Фридман?!). Албумът обаче е създаден от по-добри музиканти, продължаващи да търсят пределите си – предели, които със сигурност не могат да се затворят в зоната на отчуждение.

MGMT, The Optimizer

Реклами

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: