София Тех Парк най-после ще обедини науката и бизнеса под крилото си

Световната банка ще подготви анализи и препоръки за схеми и механизми, които да направят новата оперативна програма „Иновации и предприемачество” по-адекватна на бизнес средата в България и по-стимулираща относно сътрудничествата между наука и бизнес. Това анонсира по време на 14 международна конференция „Нанонауки и нанотехнологии” 2012 д-р Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор за Европа и Централна Азия в Световната банка. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма си партнира със Световната банка от това лято, когато двете организации са подписали споразумение за изготвяне на програма за иновации, припомни д-р Евгениев.

В четири основни направления се очаква Световната банка да подпомогне българското правителство чрез аналитични консултантски услуги. Сред тях е покриването на

изискването на ЕК към България

за представяне на нова иновационна стратегия. Така наречената „стратегия за интелигентна специализация” ще постави основите за бъдещата оперативна програма „Иновации и предприемачество” през периода 2014-2020 г. През август тази година Световната банка е започнала работа по стратегията, като се очаква тя да бъде готова до декември 2013 г.

Друг компонент на сътрудничеството между Министерството на икономиката и Световната банка е предоставяне на концепции за създаване на технологични паркове като

София Тех Парк и агробизнес технологичен парк

в Пловдив. „Последната част на нашата активна дейност до декември 2013 г. е свързана с нови идеи за комерсиализация на продуктите, включително за създаване на работещи бизнес инкубатори, центрове за технологичен трансфер”, заяви д-р Евгени Евгениев. В момента в България съществуват такива, но е необходимо да се засили развитието им.

Световната банка е инвестирала по-голям човешки ресурс за разработката на стратегиите за иновации – допреди няколко месеца едва 5 специалисти са се занимавали с изготвянето на доклада за постигане на интелигентен растеж, а сега те са 25 от цял свят, акцентира още д-р Евгениев. В екипа влизат експерти като Едуардо Битран, бивш министър и бивш ръководител на

Агенцията за икономическо развитие на Чили,

бившия главен учен на Министерството на индустрията, търговията и труда на Израел и водещи финландски експерти. В Световната банка работи екип от глобални експерти в областта на технологичните паркове, които ще помогнат за създаването на София Тех Парк.

Надяваме се още

от следващата година научнотехнологичният парк

на територията на София да заработи като платформа, която да бъде домакин на всякакви събития и да даде глас и визия на науката, заяви по време на конференцията арх. Елица Панайотова, главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на София Тех Парк. Амбицията на проекта за изграждане на технологичен парк в София има няколко аспекта. Един от тях е проектът да бъде платформа, чрез която да могат да се обсъждат стратегически важни теми за науката и как тези теми да бъдат приложени и да се ползват от бизнеса. Според Елица Панайотова това, което е

липсвало на българските експерти

през последните 20 години, е възможността да превърнат в продукт своите познания. Друг фокус на проекта е концентрирането на научни инфраструктури и надграждането на вече налични лаборатории и апаратура в технологичния парк. „Надявам се, че през следващите години, в които ние ще се развиваме като проект, той да бъде все повече в полза и на работата на учените”, заключи Елица Панайотова.

„Страната ни има изграден научен капацитет и вече натрупан опит в нанотехнологиите”, коментира Диана Попова, експерт в дирекцията „Наука” към Министерството на образованието, младежта и науката. Български изследователски екипи участват активно в международни проекти и научни форуми в областта на нанотехнологиите, като вече са се утвърдили като надеждни и търсени партньори, заяви Попова.

БАН поддържа

40 патента в областта на нанотехнологиите

и има 15 нанотехнологични разработки с различна степен на готовност за приложение, анонсира по време на конференцията акад. Александър Петров, директор на Института по физика на твърдото тяло при БАН. Според него българското общество, предприемачи, законодатели и изпълнителна власт трябва да бъдат убедени в необходимостта от масирани инвестиции в нанотехнологии.

арх. Елица Панайотова, главен изпълнителен директор на София Тех Парк:София Тех Парк стартира с 3 млн. лева начален капитал

Г-жо Панайотова, на какъв етап е изграждането на София Тех Парк?

Преди около три-четири седмици имаше решение на Министерския съвет, с което бившият терен на Министерството на отбраната на 4 км беше прехвърлен към  Министерството на икономиката и предстои неговото прехвърляне в архива на дружеството София Тех Парк.

За мен думата, коректно отнесена към проекта, е „създаване”, а не „изграждане”, защото този проект не е изграждане просто на физическа среда.

В какво ще се изразява сътрудничеството между бизнеса и науката по проекта?

Идеята ни е от следващата година технологичният парк, макар все още без конкретно пространство, което да заема, да се превърне в платформа, организатор на събития и медиа, в която да се срещат и науката, и образованието, и бизнесът. Всъщност ние имаме доста разпокъсан капацитет, който би трябвало да бъде концентриран. Необходимо е също така да бъде привлечено чуждо ноу-хау как се прави от науката бизнес, как се развива продукт и как да се развива предприемаческият дух у младите хора. Така че този проект реално трябва да започне да подготвя средата, да изгражда екосистема, която да подпомага иновациите, да поставя теми, които са важни за иновациите. Чак тогава идва физическата среда. Да се надяваме, че ще има много стартиращи компании и хора с идеи, без значение дали тръгват от науката или бизнеса, които да създават такива компании, или патенти, които да се продават – това да даде ръст на проекта и да напълни тази среда със съдържание.

Български компании вече проявили ли са интерес да участват в София Тех Парк?

Да, има интерес. Получаваме писма, в които фирмите казват: да, ние искаме да сме част от тази екосреда, да превърнем този технологичен парк в изключително привлекателно място – място, което да е на всички хора, които имат досег с наука, технологии, иновации, креативност.

С кои научни институции работите в момента за осъществяването на проекта?

В момента работим със Софийския университет, Техническия университет-София, БАН, за да видим какво е логично да се концентрира на това място, което да надгради онова, с което вече разполагаме, и да даде пресечна точка на наука и бизнес. Засега в много случаи се получава така: например по различни финансови инструменти се финансира научна инфраструктура (лаборатории), които след това нямат пари за издръжка, обновяване и стоят заключени. Затова трябва да се намери пресечна точка с бизнеса – за да се превърне това в устойчив модел и тази апаратура да се използва по-пълноценно. Така и тези хора ще започнат да си говорят.

Как ще се осигури финансирането на София Тех Парк?

Технологичният парк ще се финансира по различни проекти и програми. В момента той има начален капитал от 3 млн. лв. и кандидатства за финансиране по оперативна програма „Конкурентоспособност”. С това финансиране ще бъде адресирана подготовката на терена (инфраструктура, реконструкция на сградите, част от които ще поемат инкубатора). Надяваме се част от средата да станат LaunchHub и Eleven. Друга част ще бъде форум, в който хората да се събират – динамичен хъб, около който те да гравитират. Ще има и лаборатории, които в момента разработваме съвместно с Техническия университет-София, Софийския университет, с бизнеса и БАН.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: