СИБС: Нужен е централизиран орган за защита на авторското право

Създаването на нов централизиран орган за защита на интелектуалната собственост, който да не е подчинен на отделно министерство или ведомство, е възможно решение на проблемите в борбата със софтуерното и другите видове пиратство у нас. Органът може да е изпълнителна агенция под шапката на Министерски съвет или комисия (подобно на Комисията за защита на потребителите), но трябва да поеме административно-контролните функции по отношение на целия обем интелектуална собственост. Това предлага Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС) в лицето на юридическия си представител Арсис Консултинг в стратегия, която още миналата година е предоставена на Министерски съвет, но засега няма отговор.

България трябва да осигури административен капацитет, който да осъществява

стриктен и ефективен контрол в борбата

със софтуерното и другите видове пиратство. Новият орган ще може да създава държавната политика по отношение на интелектуалната собственост. Към него би могъл да съществува арбитраж, който да разрешава споровете между дружествата за активно управление на авторските права и ползватели.

В момента контролният орган по Закона за авторското право и сродните му права е Инспекторатът по авторско право на дирекция „Авторско право и сродните му права” към Министерството на културата. Функциите му са свързани с всички видове нарушения и по отношение на всички обекти на авторско право. В тази дирекция има трима инспектори с национално покритие. Арсис Консултинг предлага в

стратегията си те да достигнат 50

Същото важи и за Патентното ведомство, отговорно за неограничен кръг обекти в цялата страна и в момента под шапката на Министерството на образованието. „Като цяло законодателната ни рамка е добра, но съществува много голямо разходване на ресурс по отношение на правоприлагането у нас”, коментира Велизар Соколов, управител на Арсис Консултинг, по време на есенна бизнес среща с представители на медиите.

В момента има над 600 висящи наказателни дела по член 172б от Наказателния кодекс за престъпления срещу интелектуалната собственост, анонсира още той. Централизираният орган ще намали обременяването на съдебната система, убеден е Велизар Соколов.

Въвеждане на система за ефективно управление на

софтуерните активи във всяко българско предприятие ще бъде приоритет на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС) и неговия юридически представител Арсис Консултинг в активния период 2011-2012 г. Това стана ясно по време на есенна бизнес среща на кантората с представители на медиите. Чрез системата всяка компания ще може да разбере какъв софтуер купува, още преди да си поръча компютрите, или да установи какъв е лицензионният статус на вече закупения софтуер.

СИБС трябва да фокусира усилията си в

образоване на бизнеса

относно използването на бизнес софтуер, как предприятието да си купи лицензиран софтуер, какви са гаранциите, предоставяни от него, и как бизнесът може да спести, като използва различните лицензионни схеми на производителите, анонсира Велизар Соколов.

В „първата мащабна кампания” срещу софтуерното пиратство по инициатива на държавата, приключила в средата на тази година, Министерството на културата  разпрати на

три вълни до 15 000 търговски субекта

(избрани на произволен принцип) уведомителни писма за изискванията на националното законодателство за използване на легални продукти, припомни Велизар Соколов. С тези писма бизнесът е призован да извърши проверка на софтуерните си активи. В резултат на кампанията за първи път от пет години, по думите на Соколов, нивото на софтуерното пиратство е спаднало с 2 пункта (или около 2 милиона долара), достигайки 65 процента според Осмото глобално проучване на IDC за 2010 г. В сравнение обаче със средното ниво на софтуерно пиратство в Европейския съюз (35%),

нивото е почти двойно по-високо

Според обявените данни загубите от софтуерно пиратство у нас се оценяват на 113 милиона щатски долара.

В момента Съветът за защита на интелектуалната собственост към Министерството на културата обсъжда възможни други кампании, съобщи Велизар Соколов.

„Темата за интелектуалната собственост у нас е непопулярна. Хората не обичат да им се говори за това, че трябва да плащат за продукти на интелектуалната собственост”, коментира Велизар Соколов. Той изтъкна, че поради ниската покупателна способност на България разходите за продукти на интелекта са разходи лукс. Съществува корелация между зачитането на интелектуалната собственост и икономическия растеж на държавата.

Според Велизар Соколов обаче е грешно

да се поставя знак на равенство

между лицензирано използване на защитени обекти и плащане. „Да, в голямата си част тези защитени обекти имат някаква цена, но с развитието на технологиите и промяната на самите бизнес модели се появяват и продукти, които могат да бъдат придобити законно и без да е необходимо заплащане”, акцентира Велизар Соколов. Този процес ще трае дълго – докато се достигне светлото бъдеще, в което всички блага на интелекта ще бъдат свободни и безплатни. „За да се достигне до там обаче, ние трябва да акумулираме икономически резон тези индустрии да съществуват. Това е целта, която си поставя Сдружението на издателите на бизнес софтуер”, заяви Соколов.

Няма логика цените на софтуерните продукти да бъдат занижавани в различните страни, в които се предлагат, което е често изтъквана причина

бизнесът у нас да не купува лицензиран софтуер,

коментира още той, като акцентира, че компаниите у нас могат да се възползват от лицензионните схеми на производителите, които предоставят най-доброто на най-ниска цена. „Всеки един софтуерен издател се опитва, в рамките на допустимото и възможното, да предлага по-добри цени и по-добри условия”, обясни Соколов.

Според Велизар Соколов отношението към интелектуалната собственост у нас отразява и

нихилистичните нагласи на обществото ни,

в което липсва позитивно отношение към продуктите, които използваме, и хората, които ги създават и доставят до нас. Затова е необходимо да повишим културата си на потребление на тези продукти. Наред с това, допреди 20 години у нас злоупотребата с продукти на интелектуалната собственост е била държавна политика (операционната система Правец не е нищо друго, освен МS-DOS на Microsoft).

България е върнала над

9 милиарда външен дълг

чрез сделки с не съвсем ясен произход, сред които и патентоване на чужди технологии и тяхното разработване за използване в страните от бившия социалистически блок и Съвета за икономическа взаимопомощ.

Сдружението на издателите на бизнес софтуер представлява над 80 процента от софтуерните производители в 75 страни. Арсис Консултинг е създадена през 1991 г. За Сдружението на издателите на бизнес софтуер юридическата кантора работи от 1997 г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: