6 млн. лв. са предвидени за единната електронна съобщителна мрежа

Шест милиона лева са предвидени в следващите три години за създаването на единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация. Мрежата ще бъде стопанисвана и управлявана от Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС) с точки на достъп във всеки областен град,в изнесените териториални структури на централните ведомства. Очаква се мрежата да обхване всички бюджетни учреждения у нас, например Националния осигурителен институт.

Така ще бъде създадена единна информационна среда за всички ползватели на данни в реално време за реализация на модела за е-управление на регионално и централно ниво. „Задачата,която си поставихме с изграждането на единната електронна съобщителна мрежа,е да осигурим надежден и сигурен обмен на информация съгласно растящите изисквания на държавните и бюджетните учреждения”, обясни за InfoWeek Христин Петков,изпълнителен директор на ИА ЕСМИС. Мрежата ще предостави

пренос на данни, глас и видео

В момента електронната съобщителна мрежа на ДАИТС и националната мрежа на държавната администрация пренасят данни със скорост 1GB/s. Очаква се след интеграцията на единната съобщителна мрежа и доставката на ново оборудване постепенно да бъде постигнато равнище от около 10GB/s, анонсира Христин Петков. „Това ще осигури бъдещето на преноса на данни в България, тъй като преносът от година на година нараства все повече поради нуждите на бюджетните ведомства и ние трябва да отговорим на тази необходимост”, коментира той. По думите му така ще бъде преустановена практиката в момента бюджетните учреждения да се обръщат към частни оператори, в което се влагат изключително много средства от държавния бюджет. „Икономията,която ще бъде реализирана от спестяването на средства за пренос на данни,които сега се заплащат на алтернативни оператори,ще се отрази в бюджета. Разбира се, тази цел ще бъде достигната постепенно”, акцентира Христин Петков.

Наетите частни линии от ведомствата не обезпечават необходимата

информационна сигурност на държавно ниво

Частните оператори не са длъжни да осигуряват високо ниво на сигурност за всеки свой клиент и не правят разграничение между сигурността за физическо лице и държавна институция. „Нивото на сигурност е едно и също,което за нас е недопустимо”, заяви Христин Петков. Единната електронна съобщителна мрежа ще предоставя високо ниво на сигурност за данните на държавната администрация. „Ако държавата не беше предприела мерки да предостави тази сигурност, страхувам се, че в бъдеще комуникационната среда щеше да бъде един от разградените ѝ дворове”, акцентира още Христин Петков.

В момента двете независими електронни съобщителни мрежи – НМДА и тази на бившата Държавна агенция за информационни технологии и съобщения – много често дублират функциите си. „Ясно е,че малка държава като България е безсмислено да си позволява такъв разход”, коментира Христин Петков. Наред с това, оборудването, с което е стартирала мрежата,

вече не отговаря на потребностите

на съвременните информационни и комуникационни системи. По проекта за изграждането на единна система ще се използва най-вече оптичната свързаност,предоставяна от националната мрежа,за да се избегне нуждата от допълнително изграждане на дублиращи трасета,поясни Христин Петков. От друга страна, ще бъдат използвани предимствата на по-новото оборудване, с което разполага ИА ЕСМИС, за да отпадне необходимостта за закупуване на оборудване,отговарящо  на новите изисквания. „Това е големият плюс – спестяват се средства и в двете посоки при обединяването на мрежите”, обясни Христин Петков.

При обединяването на мрежите ще бъде намален бюджетът на ИА ЕСМИС, както и броят на служителите – тенденция, която Агенцията упорито следва в последните години. От близо година и половина в ИА ЕСМИС са

съкратени над 134 души,

а от началото на 2011 г. – 25 души. „Оптимизираме числения състав въпреки нарастващите дейности, които Агенцията поема,включително обединението на двете мрежи”, коментира Христин Петков.

Интеграцията на двете държавни електронни съобщителни мрежи ще протече стъпаловидно, в  няколко етапа. Ще бъде създаден и единен център за управление на мрежата с денонощно обслужване 365 дни в годината и висококвалифицирани специалисти,които ще осъществяват поддръжката. „Целта ни е през 2013 г.,когато приключим етапа на интеграция,единната мрежа да осигурява голям набор от услуги”, обясни Христин Петков.

Съобщителните обекти със специално предназначение (за нуждите на националната сигурност) у нас ще бъдат гръбнак на единната електронна съобщителна мрежа,анонсира още Христин Петков. Част от съобщителните обекти,които досега Агенцията е поддържала с личен състав,техника,експлоатационни разходи,охраняване и т.н.,не са залегнали в концепцията за изграждане на мрежата и тяхната поддръжка е преустановена. Сега останалите обекти със специално предназначение се

предоставят безвъзмездно от ИА ЕСМИС

на различни ведомства – Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, общински администрации – за изграждане на резервни центрове за бедствия и аварии. Така не е необходимо да бъдат издигани отново подобни напълно оборудвани пунктове. „Засега има интерес към някои от пунктовете, по-скоро от Министерството на вътрешните работи. Предадохме на ДАНС един обект,две областни управи изразиха желание да вземат два други обекта”,  анонсира още Христин Петков.

Докъде стигна проектът за широколентов интернет в селата?

Преди повече от шест месеца беше обявена процедура за стартиране на представително за България изследване на разпространението, предлагането и използването на широколентов интернет с фокус върху селските райони. Процедурата трябваше да бъде извършена от Министерството на земеделието и храните с използване на средства от техническата помощ към Програмата за развитие на селските райони. „Процедурата беше прекратена”, анонсира Христин Петков. „Вследствие на това един от участниците обжалва, а Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на Министерство на земеделието и храните. Преди повече от месец решението е върнато обратно в Министерството. По наша информация Министерството на земеделието и храните ще се постарае да довърши процедурата докрай. Желанието ни е те да я довършат максимално бързо, защото губим темпо и време”, обясни той. След като получи резултати от проучването, ИА ЕСМИС ще изгради план за действие и ще започне подготовка на тръжната процедура за стартиране на проекта.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: