До 10% ръст на продажбите очаква софтуерната индустрия през 2011 г.

До 10% ръст на продажбите очакват повечето софтуерни компании у нас през 2011 г. Това показват данни от вече ежегодното проучване „Барометър на ИТ индустрията 2011 г.”, анонсирани от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Умерен оптимизъм се наблюдава по отношение на броя на заетите в софтуерната индустрия. Като цяло през 2011 г. компаниите очакват да увеличат броя на служителите си (70%), като за почти половината от участвалите в проучването (44%) увеличението ще е с до 10 на сто. Заплатите в сектора няма да бъдат намалени, обратно – 87% от анкетираните фирми прогнозират увеличение на заплатите, а 3/4 смятат, че то ще е с до 10 на сто. „Очаква се заплатите на ИТ специалистите, заети в индустрията, да изпреварват тези на другите технически специалисти”, заяви по време на представянето на резултатите от проучването. Георги Захариев, член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании.

8-процентов е ръстът на приходите на софтуерните компании у нас в периода 2008-2010 г. Приходите са се увеличили с 5,3 на сто между 2009 и 2010 г., което е

двойно повече от отчетения ръст от 2,6 на сто

между 2008 и 2009 г. „Това, в неблагоприятната икономическа обстановка и през 2009 г., и през 2010 г., ние отчитаме като голям успех”, коментира Георги Захариев. Подобна е ситуацията и с печалбите, които са средно около 10% от продажбите. 163 милиона лева са приходите за 2009 г. на участвалите в „Барометър на ИТ индустрията 2011 г.” компании. Според официалната статистика (НСИ) приходите на фирмите с основна дейност „Компютърно програмиране” през 2009 г. са малко под 429 млн. лв.

Делът на износа на софтуерните компании у нас се запазва до нива от 50 на сто. „Това е добре, защото показва, че нашата индустрия вече е

зряла и балансирана,

т.е. не зависи от конкретен пазар или от конкретна ниша на пазара”, заяви Георги Захариев. Според него тези резултати са и потвърждение, че постигнатият ръст е както на вътрешния, така и на външния пазар.

До 28% през 2010 г. от 25% през 2008 г. е нараснал износът на продукти с висока добавена стойност като дял от общия износ. 60% от износът е за Европа, а около 30 на сто – за Северна Америка. В износа към САЩ се наблюдава тенденция към ръст.

28% от износа на българските софтуерни компании през 2010 г. представляват

софтуерни продукти,

като в последните три години се наблюдава увеличаването на дела им спрямо софтуерните услуги. „Това започва да ни отдалечава от евтината дестинация за аутсорсинг, каквато бяхме преди десетина години и ни нарежда сред зрелите индустрии”, допълни Георги Захариев.

По данни на НСИ в сектора „Компютърно програмиране” са заети близо 8000 служители, а в компаниите от „Барометъра…” работят около 2500. Между 2009 г. и 2010 г. остава непроменен броят на служителите. Средните месечни възнаграждения са нараснали в периода 2008-2010 г. с 8,1 на сто, като по-голямо увеличение се отчита през 2008-2009 г. (5,9%). За 2009-2010 г. ръстът на заплатите е 2,3 на сто според „Барометъра…”. Георги Захариев акцентира отново, че на фона на неблагоприятните икономически условия

индустрията отчита това като много добър резултат

Пазарът за човешки ресурси е сред основните външни фактори, които влияят върху развитието на софтуерната индустрия, посочват 38% от участниците в проучването. „На въпроса „Ако не бяхте ограничени на пазара за труда, колко би нараснал вашият бизнес?” доста повече от половината компании отговарят, че техният бизнес би се увеличил поне с 50 процента”, коментира Явор Джонев, член на УС на БАСКОМ. Досега няма ясна промяна нито в общественото разбиране, нито на държавната политика по отношение на недостига на ИТ специалисти у нас, акцентира още той.

Най-много външно влияние върху компаниите от сектора оказват световната и националната икономическа ситуация, сочи още проучването.

Близо 1,5 млрд. лева са общите приходи на ИТ индустрията през 2009 г., анонсира Георги Захариев. „В сравнение с туристическата индустрия, чиито приходи са около 5-6 милиарда, софтуерната индустрия съвсем не е значително по-малка от туристическата”, коментира Георги Захариев, като подчерта, че в туристическата индустрия са заети стотици хиляди, а в ИТ – 25 000 специалисти.

Явор Джонев, член на управителния съвет на БАСКОМ:

Предстои да обявим изисквания към образователните институции

Г-н Джонев, на какво се дължи големият недостиг на ИТ специалисти у нас и какво се прави в момента за разрешаване на този проблем?

На неправилно планиране на образованието, липса на стратегия. За индустрията е много трудно да управлява образователната система. Това, че липсват добре подготвени хора, означава, че въобще не е мислено за необходимостта от тях. Както казах, ние досега сме разчитали на някакви външни инвестиции, на пазарна конкурентност на основа на по-ниска цена. Никой не е мислил, че всъщност паралелно с това трябва да изграждаме капацитет за висока добавена стойност. Като не е мислено и нещата са оставени на самотек, е съвсем нормално да се получи този дефицит в момента.

По време на отбелязването на 10-годишнината от основаването на БАСКОМ ще връчим изисквания към образователната система на съответните институции.

Какви ще бъдат изискванията, които ще поставите?

Това са изисквания не само от гледна точка на брой и видове специалисти, които университетите трябва да предоставят, но и качества, способности, които се създават още от началното образование.

Когато разполагаме с мислещи и способни хора е много по-лесно те да се научат на едно или друго конкретно нещо, а когато образователната система генерира послушание и повторение без способност за творчество, става много трудно. Затова и хората бягат в чужбина и ние сме принудени да преобразоваме хората – излизайки от университета, те започват отново да се образоват при нас.

Следователно недостигът у нас се дължи и на отлива на ИТ специалисти?

Разбира се.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: