България постепенно преминава към вътрешно търсене

Борис Глас, икономически съветник на Прогнозата за Еврозоната на Ernst&Young

Г-н Глас, в прогнозата си за България споменавате, че както инвестициите, така и потреблението, са се увеличили сериозно през последните месеци на 2010 г., т.е. възстановяването на страната ни вече е задвижвано повече от местно търсене. Може ли да ни предоставите някакви статистики за това?
Действително, през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г. инвестициите отбелязаха нарастване, като до края на миналата година те бяха с 4,7% повече в сравнение с година по-рано.

Индивидуалното потребление (включително потреблението на домакинствата и консумацията на нетърговски организации, обслужващи домакинствата) нарасна с 4,3% в сравнение с предходното тримесечие (и все пак в сравнение с една година по-рано намаля с 1,4%).

Тази тенденция показва постепенно преминаване към вътрешно задвижван растеж. В същото време, това не означава, че от сега нататък възстановяването ще се ръководи единствено от вътрешно потребление.

Растежът на БВП е 0,3% през 2010 г., но вътрешното търсене все пак намаля с 5,1%. През 2011 г. износът ще продължи да играе ключова роля. В същото време очакваме вътрешното търсене отново да започне да нараства и да подкрепи възстановяването на икономиката.

Върху какво се основава прогнозата за растеж на потреблението в частния сектор в България от 1,3 процента?
Въпреки че година след година наблюдаваме спад на растежа, пролетната прогноза предвижда умерен растеж на потреблението през първата половина на 2011-а година. През втората половина на годината очакваме положителна промяна и трайно покачване на растежа за годините напред.

До края на 2012 и 2013 година ние не очакваме потреблението да се върне на нивата отпреди кризата. Нещо повече, съществуват неблагоприятни рискове за прогнозата от 1,3% растеж през 2011 г. Ако безработицата се увеличи още повече или инфлацията надвиши това, което очакваме в момента, растежът на личното потребление може да бъде и по-нисък.

Според Вас ще се отрази ли и как кризата в Близкия Изток върху българския пазар?
Нашата прогноза се основава на предположението, че напрежението в Близкия Изток ще намалява постепенно. Геополитическата нестабилност в Близкия Изток ще се отрази на българския пазар главно чрез по-високи цени на енергията.

Те от своя страна ще доведат до по-високи цени на производствените ресурси и до по-висока инфлация и ще повлияят негативно върху покупателната способност на домакинствата и като цяло на възстановяването на икономиката.

Ако напрежението ескалира и се разпространи и в други страни, световната икономика може да бъде засегната в значителна степен, което ще окаже влияние върху износа на България.

В момента в България разгорещено се дебатира увеличаването на минималната работна заплата. Какви, според Вас, биха били последствията от вземане на подобно решение и как би се отразило увеличаването в по-дългосрочен план?
През 2009-а минималната работна заплата в България беше около 38% от средната месечна заплата. С това съотношение тя беше в средните редици за ЕС. Когато се говори за минималната работна заплата, трябва да имаме предвид, че решението винаги е компромисно.

Минималната заплата защитава доходите на работещите, но също така води и до увеличаване на безработицата, особено на нискоквалифицираната работна ръка. Увеличаването на минималната работна заплата може да има благоприятен ефект в краткосрочен план, тъй като то дава тласък на доходите на тези, които вече работят. В дългосрочен план е вероятно ефектът да бъде по-скоро отрицателен. Може да се наблюдава преместване на фирми от България към други страни от ЕС с по-ниски разходи за заплати.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: