Атанас Чобанов, говорител на BalkanLeaks: Нужна ни е повече прозрачност

Г-н Чобанов, какво Ви накара да създадете фокусиран върху Балканите сайт по примера на WikiLeaks точно сега? Какво целите да постигнете и върху какво ще се съсредоточите?

В момента има огромен интерес към модела на Wikileaks. Хората добиват смелост от примера, че мрежовата демокрация може да промени света. Жалко е, че покрай фокуса с американските грами не си спомняме за големите успехи на модела Wikileaks за разтърсването на диктаторски режими или неукрепнали демокрации, като в Кения например. България също е неукрепнала демокрация, особено в областта на свободното слово. На Балканите, като цяло, това е проблем и един такъв инструмент в помощ на журналистите може да е само от полза.

Как ще функционира BalkanLeaks? Ще си сътрудничите ли с български медии за разпространение на информацията, каквато е практиката на WikiLeaks, или тя ще бъде публикувана само на сайта?

Вече си сътрудничим. Ще функционираме по същия модел. Тези публикации, които не са архивни, се преглеждат от журналисти и експерти, които ги валидират. Не можем да си позволим да пускаме съмнителни и непроверени неща.

Може ли да ни дадете информация какво предстои да публикувате?

В момента обработваме пълните СРС-та от делото Цонев-Попов-Сантиров. Към 100 страници. Ще ни отнеме няколко дни. Какво ще получим през това време, дали изобщо нещо ще получим на сървъра, не можем да знаем.

Какви са хората, които Ви предоставят информация? Какви, според Вас, са техните мотиви?

Предполагам, че тези, които предоставят истинска информация, а не манипулации, са свестни хора, търсещи справедливост. Не изключвам да има и контролирани течове, но ако те допринасят за прозрачността и са от голям обществен интерес, те ще бъдат публикувани. Това са двата критерия: прозрачност и да се знае къде отиват парите на данъкоплатците.

Имате ли директни отношения с Wikileaks или с други подобни организации по света (в момента броят им шеметно нараства)?

Абсолютно никакви.

Сайтът balkanleaks.eu съществува съвсем отскоро. И все пак, има ли досега някаква реакция на организациите, за които публикувате информация?

ГДБОП каза, че сме публикували претоплени манджи. На сайта има архив от предишни течове, той е полезен като журналистическо пособие. Има и нови неща, но в ГДБОП и ДАНС явно са в течение, че съдебната система е пълна с масони и че договорите на държавата за АЕЦ Белене се пишат от частни фирми, близки до енергийното лоби. Щом това е О’К, за тях би трябвало журналистите да им зададат някои въпроси какво са предприели. За други институции като ВСС и Прокуратурата не ми е известно да са реагирали официално или пред медиите.

Има ли някаква информация, която не бихте публикували?

Ако има информация, която може да навреди на странични хора, които не са публични личности, тя трябва да бъде филтрирана съгласно Закона за личните данни.

Какви хора създават BalkanLeaks – в кои професионални области работят? Ще приемате ли още хора в организацията си и как те биха могли да се включат в дейността ви?

Журналисти, мрежови специалисти, защитници на свободното слово. С нас се свързаха доста хора, които предлагат помощ, но в интерес на инициативата е да не разширяваме прекалено ядрото, което обработва получените файлове. Не че имаме нещо да крием, но не трябва да допускаме течове на информация, която може да навреди на други хора, преди да сме я обработили. Помощ с огледални сървъри и технически съвети приемаме без ограничения.

Как обезпечавате сигурност на сайта за желаещите да качват информация? И бихте ли се справили с евентуални атаки към сайта?

Най-важно е да има анонимност и сигурност за тези, които изпращат информация. Използваме tor технологията, която е доста сигурна, за сметка на скоростта. Данните попадат на сървър, който се намира на стабилна инфраструктура и няма уеб интерфейс. Оттам те се прехвърлят по криптиран канал до личните компютри на хората, които ще ги преглеждат и обработват. На уеб сървъра balkanleaks.eu няма сурова информация. Ако той бъде атакуван и падне, ще се намножат огледалните сървъри. Ефектът от такива атаки е ясен, те са контрапродуктивни за атакуващите.

Каква е Вашата оценка за явлението WikiLeaks? Защо точно в този момент то придоби такива размери и форми? От какво е провокирано това – политическата обстановка, търсенето на хората и др.?

Tipping point вероятно. Технологичното състояние на социума и на информацията го позволява. Аз се отнасям с голямо недоверие към всички конспиративни теории за социален контрол. Мозъкът е най-сложният обект във Вселената, а сме 5 милиарда мозъка, ползващи информационна мрежа. Абсурдно е това да се контролира по някакъв начин и е рисковано да се предсказва с увереност какво ще се случи утре.

Отделен въпрос е, че това, което ние искаме да се случи за нашата страна, вече се е случило в по-напредналите демокрации и правови общества. Нужна ни е повече прозрачност.

Как оценявате действията на правителствено и бизнес ниво срещу WikiLeaks?

Много странно, че страна като САЩ започна да се държи като Китай. Но мисля, че това е временно. Феноменът WikiLeaks може да се случи само в едно демократично общество и ще подейства за усилване на имунната му система срещу диктаторски залитания. Американските политици вероятно ще сменят тона и ще ограничат призивите за извънзаконова разправа с WikiLeaks.

Какво е Вашето мнение за развихрилите се DoS атаки към сайтове, предприели конкретни действия срещу WikiLeaks? Одобрявате ли ги?

Не. Самите WikiLeaks не ги одобряват. Трябва да се отговаря асиметрично на грубата сила. Например, аз си затворих сметката в PayPal и няма да ползвам повече услугите на Amazon, но не бих се включил в инициатива да бъдат атакувани с DDoS.

WikiLeaks обяви, че създава нов вид журнализъм – „научен журнализъм”, или възможността написаната от журналиста новина директно да се сравни с нейния източник. Вярвате ли, че качеството на медиите по света ще бъде променено с подобни инициативи?

Да, твърдо вярвам в това. Но това поставя и по-високи критерии пред журналистите, които трябва да работят методично и отговорно като учени с източниците, да станат истински експерти в областта си.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: