Всички искат главата на Асанж

Правителствата и корпорациите по света се сдобиха с повод да се разтревожат за своето “privacy” – нещо, което по принцип отнемат от т.нар. „обикновени” хора, не само във виртуалното, но и във физическото пространство. Доказателствата за последното твърдение са много и всички знаем за тях, но ще си позволя да цитирам главния изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт, че „истинската анонимност е опасна”. В този смисъл приветствам изравняването на позициите между онези горе и мен, тук, долу, което постигна Асанж с публикуването на секретни документи. Да видим сега доколко е опасно разкриването на анонимността.

А че е опасно, опасно е – миналата седмица основателят на WikiLeaks престана да се издирва само от шведските власти. Родината му Австралия започна да разследва дали дейността му нарушава някакви закони, а Интерпол разшири търсенето до още 186 страни по света. И така започнахме да се занимаваме с „потайната” личност на Джулиан Асанж и да й рисуваме портрети с твърдението, че не може такваз забулена с тайнственост и параноична особа да се бори за прозрачност, както пише на сайта на WikiLeaks. Вече обаче и параноята на Асанж може да се обясни. И най-важното – абе, наистина е опасно!

 

 

Advertisements

Един коментар to “Всички искат главата на Асанж”

  1. Radoshchi Says:

    Днес, след като представители на американското правителство изразиха задоволство от ареста на основателя на WikiLeaks, бидоха и така добри да обявят, че ще проведат Ден на Свободата на световната Преса през 2011 г. Удивително, дали той ще бъде поканен?!

    И една новина от самите дипломатически комуникации днес – честито на балтийските страни! (http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/06/wikileaks-cables-nato-russia-baltics) Няма нужда да се саморазправят с руснаците, САЩ обещава да им помогне.

    Да се върнем и у нас – http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/243817 – макар че, нищо ново под слънцето, ние се сработваме толкова добре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: