Bob Dylan София, 4 юни 2010 г., НДК

„Като е Боб… поне да е Марли!” Посрещащият тийни вик измежду многото, сбрали се на ударна automaticforthepeople електронна забивка последно поколение пред НДК. После лабиринтът на двореца ме завърта и хвърля в монотонно загрявъчно боботене от колоните в зала 1, което декламира история на непознат диалект за някого, който се върнал от Тексас, и нещо си…

„Никога не си била в НДК?”, пита зеещият “fuuun” зад фотоапарата американец от задната седалка. Трябва да се забавляваш – помисли си за онези, които са предпочели да си останат вкъщи и ще го пропуснат (FUNN-а).

Следва кратко представяне от сцената, което завършва abrupto със стряскащото име „Дилън”, и историята започва да се твори.

Някакъв герой от… гражданска война в паралелна вселена, с широкопола шапка, въоръжен с хармоника, под оранжавеещи прожектори, започва да пророкува бъдещето в древните си истории.

Имало едно време класическа структура: накъсваш едно бързо (за всичко, което съм пропуснала – от улицата – в университета), после едно бавно („тя се люби точно като жена”). И това било прекрасно и дори велико. За него мъртвите песни пеят. Magic, bible, tarot, Hitler, Jesus, Kennedy, Buddha, mantra, Gita, yoga, kings,

Elvis, Beatles, Zimmerman

„Колкото и да се дере, това е все една и съща песен”, отбелязва госпожата до мен.

So, how does it feel?

Истинско. Оголен до зъби блус, чийто ритъм се впива в стомаха, и непосилна за поп музиката сега лекота, която не може да се маскира. Но ако това е единственият жив дух – болезнено, защото не принадлежи на времето.

Боби, Боби, Боби, викат на бис поета от балконите. И неразбиращи възмутени погледи на поколението, което е освидетелствало 60-те. Макар и в друга вселена.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: