Готов законопроект за въвеждане на „трите удара” у нас имат българските праводържатели

Българската пиратска партия бе учредена тази седмица и вече е член на международното пиратско движение, съобщиха от организацията. Нуждата от защита на гражданските права, волята за достъпно за всички при равни условия знание, както и убеждението, че пораждащите частни монополи институции вредят на обществото, са трите принципа, зад които застава новоучредената партия. За постигането на баланс между общоприетите изисквания за достъпност и разпространение на културната продукция, от една страна, и изискванията на твореца да бъде припознат и възнаграден, от друга, ще се бори организацията. Този баланс не може да бъде осъществен при широкоразпространените и систематични злоупотреби с авторските права – те ограничават както създаването, така и достъпа до култура, подчертава програмата на Българската пиратска партия. Отстраняване на злоупотребите с лична информация и нарушенията, свързани с тайната на кореспонденцията, както и засилване гражданското право на лично пространство си поставя още за цел обединението. Това може да стане чрез отхвърляне на законовите постановления за запазване на данни. Според организацията частните монополи водят директно до скокове в цените и множество скрити разходи за гражданите. За разлика от патентите обаче, Пиратската партия смята, че търговските марки са принципно необходими като „инструменти за защита на консуматора”.

Основна цел на партията е и създаването на предпоставки за възникването и развитието на информационно общество. Във връзка с това е и инициативата за предоставяне на българско културно съдържание онлайн, както и на безплатен достъп до интернет за потребителите.

Националната си стратегия подготвя сега Българската пиратска партия. Тя ще съдържа конкретни предложения за промени в Закона за авторското право, Наказателния кодекс, ЗЕС и др. Очаква се до края на годината да бъде готов и закон за публично-частното партньорство. В момента се водят преговори с Института за публично-частно партньорство.

Действия в предистория

Готов законопроект за въвеждане на „трите удара” у нас имат българските праводържатели (вече действащи подобни закони има във Франция, а от миналата седмица – и в Англия), съобщи Ангел Тодоров, съучредител и национален администратор на Пиратската партия България. Това е станало ясно през февруари месец на закрита за медиите среща, проведена в Министерството на културата по инициатива на заместник-министъра Димитър Дерелиев. Тогава български праводържатели са предложили законодателно задължаване на доставчиците на интернет да осъществяват пълен мониторинг на интернет трафика на своите потребители с цел филтриране на незаконно използвани защитени произведения. Готовност да предоставят на интернет доставчиците технология за осъществяване на наблюдението са изразили още праводържателите. В дискусията за бъдещото взаимодействие между правоносители и доставчици на интернет във връзка със законното използване на защитени произведения са участвали представители на МТИТС, Стефан Минчев, собственик на Александра груп холдинг, Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на производителите на софтуер, интернет доставчици (Виваком, Глобул) и представители на гражданското общество – от Пиратска партия-България) и Електронна граница. От Пиратска партия-България се опасяват, че срещата е целяла да легитимира пред обществото бъдещи лобистки законодателни решения, обслужващи единствено частни комерсиални интереси, без те да са съобразени с основните конституционни права на българските граждани. Според нея подобни антиобществени законови постановки са в разрез с европейските демократични ценности и с Конституцията на Република България.

Възможни последствия от приемането на закон за трите удара у нас

Според Ангел Тодоров приемането на такъв закон ще създаде напрежение между потребителите и интернет доставчиците, както и силен негативизъм на обществото към праводържателите, но не и увеличение на легитимно потребяваното авторско съдържание. „Услугите, които интернет предоставя, са факт. Не е нормално заради един конкретен бизнес да се спира технологичният напредък”, коментира Ангел Тодоров. „Съвсем нормално е бизнесът да се адаптира”, призова той.

Наред с това, този закон би нарушил статута на доставчиците на интернет, които нямат отношение към течащото по канала, който те предоставят.

Авторските права

Авторските права според Българската пиратска партия се разглеждат спрямо индустрията, когато всъщност във фокус трябва да бъде авторът на продукта. Настоящите бизнес модели и законодателство не позволяват на автора да има максимална възможност за личностна реализация и достъп до пазара.

80% от продукцията с авторски права, която се споделя у нас чрез торент сайтовете, никога не е предлагана официално за продажба в България, заяви Ангел Тодоров.

Уставните принципи и цели на Пиратска партия-България

1. Реформа в законодателството, свързано с авторските и сродните им права, чрез зачитане на интересите както на авторите, така и на потребителите.

2.Отмяна на всички законови институти, водещи до създаване на частни монополи.

3. Нормативно признаване на правото на достъп до „Интернет” за основно човешко право;

4. Законова защита и гаранции за свободен достъп до всички форми на информация и на култура.

5. Запазване на Интернет като Свободна, Отворена и Неутрална зона, основана на принципи, които позволяват съдържанието на световната мрежа да бъде достъпно за всички потребители.

6. Реформа в законодателството, свързано с патентното право, чрез развитието му в посока на свободен обмен на информация, знания и идеи и в името на обществения интерес.

7. Подобряване на достъпа и прозрачността на институциите посредством запис и разпространяване в Интернет пространството на всички заседания на колективните органи – правителство, парламент, общински съвет и други.

8. Създаване на свободен интернет достъп до културата чрез интернет връзка до театри, музейни експозиции, изложби, опери, концерти, изложения и други.

9. Подпомагане на авторите и артистите, включително чрез създаване на портали за младите и начинаещите.

10. Подпомагане на науката и образованието чрез онлайн връзки между университетите и научните центрове посредством интернет връзка с лекции на световноизвестни професори и научни капацитети.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: